Featured Posts

 • Prev
 • Next

Basisrecepten

Hoe maak ik in ‘s Hemelsnaam………

Rijst

Hoe kook ik rijst?

Voor dit recept kun je het beste standaard rijst gebruiken uit zo’n grote zak van een paar kilo (je haalt deze in de supermarkt of de toko), bijvoorbeeld Surinaamse rijst.

Stappen:

 1. Meet de juist hoeveelheid rijst af. Ik reken meestal 1 kopje per persoon, afhankelijk van de rol van rijst in het gerecht.
 2. Doe de rijst in een pan en voeg water toe. Het water moet circa 1 vingerkootje boven de rijst uitkomen.
 3. Zet de pan met water en rijst op het vuur en zet er een deksel op. Dit kan in eerste instantie op een hoog vuur. Zodra het water kookt zet je het vuur op klein, zodat de rijst zachtjes door kan blijven koken.
 4. Laat de rijst 20 minuten koken. Mocht je tijdens het koken erachter komen dat je het vuur alsnog te hoog hebt laten staan (dan zit er waarschijnlijk geen water meer in de pan, terwijl de rijst nog niet gaar is) dan kun je een klein beetje water toevoegen, even doorroeren en het vuur wat lager zetten.
 5. Na 20 minuten haal je de rijst van het vuur en roer je hem los. Et voilà, bon appétit!

 

 

Aardappelen

Hoe kook ik aardappelen?

Welke aardappelen je kiest hangt helemaal van je eigen voorkeur af (of het gerecht, voor aardappelpuree kun je namelijk het beste de zeer bloemig kokende aardappelen gebruiken; voor gebakken aardappels of frites de iets bloemig/kokende aardappels of de vastkokende aardappelen). Als je aardappels alleen wilt koken kun je in feite elke aardappel gebruiken. Ik ga meestal uit van een kilo aardappelen voor vier personen.

Stappen:

 1. Schil de aardappelen en snijd de grote aardappelen middendoor, zodat ze allemaal ongeveer van dezelfde grootte zijn. Indien er pitten, of lelijke plekken op de aardappels zitten, verwijder deze dan.
 2. Doe de aardappelen in een pan en voeg een bodem water toe (afhankelijk van de hoeveelheid aardappelen), zodat de aardappelen ongeveer voor 1/3e tot 1/4e onder water staan. Voeg daarnaast naar smaak (bijv. een theelepel) zout toe.
 3. Zet de pan op een hoog vuur. Zodra het water kookt, leg je een deksel op de pan en draai je het vuur op klein, zodat de aardappelen gaar kunnen stomen.
 4. Kook de aardappels in circa 20 minuten gaar (afhankelijk van de soort aardappelen). Controleer hoe gaar je aardappels zijn door er voorzichtig met een vork in te prikken.
 5. Als je aardappelen naar wens zijn giet je ze af. Et voilà, bon appétit!